Прогноз результатів ІІІ туру справдився

Асоціація „Ж.А.Р.” повідомляє, що Офіційний прогноз остаточних результатів ІІІ туру виборів Президента України, які відбулися 26 грудня 2004 року, справдився.

Офіційний прогноз, складений Львівською обласною громадською організацією „Асоціація „Ж.А.Р.” на основі 5 незалежних джерел:

Exit poll 1 (КМІС, Центр ім. Разумкова, Фонд "Демократичні Ініціативи"),
Exit poll 2 (Фонд "Соціальний Моніторинг"),
ЦВК (офіційні дані результатів виборів),
Штаб В. Ющенка (паралельний підрахунок голосів),
КВУ (Комітет Виборців України),

було оприлюднено 27 грудня 2004 року і він містив такі дані:

1. Віктор Ющенко (довірчий інтервал: 51,25% - 53,54%), або в середньому: 52,39%.
2. Віктор Янукович (довірчий інтервал: 42,77% - 45,06%), або в середньому: 43,91%.

Після отримання остаточних результатів ІІІ туру виборів Президента України, оголошених ЦВК на основі обробки 100% даних 10 січня 2005 року і підтверджених рішенням Верховного Суду України сьогодні, 20 січня 2005 року, а саме:

за Віктора Ющенка: 51,99%,
за Віктора Януковича: 44,20%,

встановлено похибку Офіційного прогнозу Асоціації „Ж.А.Р.”, яка склала:

для Віктора Ющенка: +0,76%,
для Віктора Януковича: -0,66%.

Одночасно повідомляємо про те, що із прогнозу було вилучено дані третього екзит-поллу, проведеного на замовлення телекомпанії „ICTV” американськими дослідницькими компаніями:

The Luntz Research company (Олександрія, штат Вірджинія, США),
Penn, Schoen and Berland Associates, Inc. (Вашингтон-Денвер-Нью-Йорк, США),

оскільки вони

по-перше, не є членами жодного з поданих нижче професійних об’єднань дослідників:

American Association for Public Opinion Research (США),
Marketing Research Association (США),
ESOMAR (Європа),
Української Асоціації Маркетингу (Україна);

по-друге, не легітимні проводити соціологічні дослідження на території України через відсутність українських представництв та згідно з абз. 3 ст. 25 „Соціологічна інформація” Закону України „Про інформацію” №2657-XII від 02.10.1992 в редакції від 09.06.2004, чинний станом на 20.01.2005 („... Соціологічні дослідження здійснюються державними органами, об'єднаннями громадян, зареєстрованими у встановленому порядку...”).

по-третє, результати їхніх досліджень не були опубліковані згідно з вимогами ESOMAR щодо публікації результатів. Крім того, механізм проведення цього екзит-поллу його організатор Френк Ланц та замовник телеканал „ICTV” воліють зберігати у таємниці.

* * *

Довідка. Асоціація “Журналістика. Авангард. Радіокомунікації” є Дослідником №1 на Західній Україні – єдиним в регіоні членом Української Асоціації Маркетингу, що гарантує дотримання Стандартів якості проведення соціологічних та маркетингових досліджень Всесвітньої Асоціації ESOMAR. Асоціація “Ж.А.Р.” працює з травня 1999 року.

Точність прогнозів Асоціації „Ж.А.Р.” підтверджується такими проектами, як Прогноз кількості населення України до оголошення результатів Національного перепису населення, Прогноз розміру рекламного ринку України, прогнози результатів виборів в Україні.

www.jar.ukrbiz.net

jar