НОВИНА_Медалі долі

Українські науковці виборюють все більше медалей на міжнародних конкурсах
5 бронзових медалей 2013 року привезли українські школярі з міжнародних наукових конкурсів. Про це заявили організатори таких змагань Національний Центр «Мала академія наук України» та компанія Intel у ході спільної конференції «Медалі долі». Також її учасниками стали успішні молоді люди, які школярами та студентами брали участь у міжнародних наукових конкурсах. «Можливість брати участь у міжнародних конкурсах - вже успіх для школяра, адже це – спілкування з видатними вченими, нові професійні контакти, можливість отримати оцінку своєї роботи. Після участі у конкурсі молодий науковець отримує нові орієнтири у житті і визначається, як стати успішним. Таких прикладів ми знаємо багато», - зазначає директор освітніх програм Intel в Україні Тетяна Нанаєва. Одну з таких успішних історій розказав на конференції Олександр Оленєв. Сьогодні він - працівник компанії Intel: займається впровадженням освітніх програм та координує конкурс Intel ISEF в Україні, Білорусі, Молдові, Казахстані, Азербайджані та Грузії. А 5 років тому сам був учасником конкурсу і представляв Україну на фіналі в Америці. Там посів третє місце та отримав три спеціальні призи. Позитивно вплинула участь у цьому ж конкурсі і на долю Гаріка Мелкумяна. Нині він очолює Всеукраїнську асоціацію студентів-медиків та є радником проректора з міжнародних питань. Поділився своїм досвідом і Юрій Захарян – учасник Міжнародної конференції молодих вчених ICYS та Міжнародного конкурсу молодих вчених Європейського Союзу – після участі у цих конкурсах отримав патент на свою розробку. Юрій досліджував теореми Варіньйона та Вітенбауера і на їх основі вивів вісім власних теорем. За цю роботу винахідник отримав спеціальний приз на ICYS. Запрошення відвідати Інститут охорони та безпеки громадян (Італія) отримав Олександр Гур'янов після участі у Конкурсі молодих вчених Європейського Союзу у 2012 році. Це одна з семи організацій Об'єднаного дослідницького центру, яка спеціалізується на захисті громадян Європи від шахрайства та протиправних дій. Розробка Олександра – зі створення захищеного цифрового підпису зацікавила працівників Інституту, тож молодого науковця запросили прослухати наукову програму. Найближчим часом Гур’янов планує відвідати організацію. Такі результати молоді науковці отримали зокрема і завдяки тренуванням, які проводять з ними напередодні змагань. «Ми приділяємо велику увагу підготовці команд до участі у міжнародних конкурсах. Проводимо стаціонарні та дистанційні заняття, працює віртуальна школа для юних науковців», - зазначає керівник Центру міжнародної співпраці МАН Олеся Чернокур.