у Києві стартує найбільший інтелектуальний марафон року

Прес-реліз
26 березня. Київ
29 березня у Києві стартує найбільший інтелектуальний марафон року – Всеукраїнський конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України. У змаганнях візьмуть участь більше 1300 школярів – переможців регіональних етапів конкурсу. Цього року найбільше наукових робіт представлено у відділенні хімії та біології – 187, також чимало досліджень на екологічну тематику – 146 ті за традицією одне з наймасовіших відділень – технічне – налічує 120 проектів. Загалом захист учнівських робіт проходитиме по 64 наукових напрямках, об'єднаних у 12 відділень, що охоплюють усі галузі знань. У структурі конкурсу відбулися деякі зміни. Зокрема лінгвістичні дослідження відокремили в окреме відділення – мовознавства, де представлено сім мов. Окрім традиційних української, російської, англійської, німецької та французької з'явилися також китайська та іспанська. Як пояснили в МАН, це пов'язано із тим, що Україна виходить на новий рівень міжнародних відносин, тож спеціалісти у цій галузі вкрай необхідні. Розширилися межі і відділення філософії та суспільствознавства: тут з'явилися два нові напрямки – теологія і педагогіка. Виокремлення першого зумовлене тим, що у вищих навчальних закладах богослов'я впровадили як окремий напрямок наукової підготовки. А з метою виховання високоосвічених педагогічних кадрів і впроваджено секцію педагогіки. Зазнало змін і відділення наук про землю: тут з'явилася секція гідрології. Адже дослідження, пов'язані із водою, сьогодні є вкрай актуальними і важливими. За словами президента НЦ «Мала академія наук» Станіслава Довгого, значне розширення наукових меж конкурсу має на меті заохотити школярів відкривати для себе нові можливості дослідницької роботи. «У сучасному житті стрімко зростає потреба у кваліфікованих спеціалістах різного профілю. Навчаючи дітей зі шкільної лави тим наукам, які раніше освоювали у старшому віці, ми намагаємось зростити нове покоління професіоналів, які не лише розумітимуть потреби і проблеми часу, а й знатимуть, як їх вирішити», - зазначив С.Довгий.
У свою чергу школярі вже готові вразити членів журі яскравими проектами та оригінальними дослідженнями. Чимало учнівських робіт присвячені дослідженню клімату та пошукам нових методів реєстрації метеорологічних даних. Приміром, десятикласник Василь Новак з Івано-Франківська представить автономну систему реєстрації та опрацювання метеорологічних даних. А одинадцятикласник Віктор Скаб'як з Івано-Франківська запропонує використовувати мікроконтролери та збереження метеорологічних даних. Владислав Богдан з Криму розкаже про новий «магнітний матеріал» і про те, як його можна використовувати у техніці. А Вадим Зільберберг з Полтавщини продемонструє новий метод обробки сталі.
Фінальний етап конкурсу триватиме місяць. Заплановані зустрічі відомих академіків НАНУ, членів президії МАН з юними дослідниками. Гостями конкурсу-захисту стануть також представники влади і бізнесу, фахівці провідних підприємств, відомі громадські діячі, науковці, журналісти, представники культури і мистецтва. Крім напруженої боротьби за призові місця, на учасників фіналу очікують багато нагород, дипломів і приємних сюрпризів від організаторів конкурсу, а також нові знайомства, цікаві проекти і омріяне навчання у найкращих ВИШах країни.
Прес-служба МАН України – 050-544-62-97